Recept na svačinu pro děti i dospělé – domácí TERMIX
Kdo by neznal termix – retro svačinku, kterou seženete v každém supermarketu? A víte, že si ji snadno a rychle můžete připravit i doma? A dokonce (mnohdy) i s lepším složením. Příprava je naprosto jednoduchá, nejtěžší je odolat a nesníst z lednice všechny mističky. 😊 Tak pojďme na to.
Postup si ukážeme na čokoládové variantě, můžete však vyzkoušet celou řadu příchutí.
Připravte si:
- smetanu na šlehání
- dobrou čokoládu
- tvaroh (ve vaničce)
Nejprve si připravíme horký krém. Postup je stejný, jako kdybyste připravovali čokoládovou ganache. Tedy přivedeme smetanu téměř k varu (pro naše domácí potřeby stačí i v mikrovlnce) a odstavíme. Do horké smetany přidáme čokoládové pecky nebo nalámanou čokoládu. Čokolády dáváme stejné množství jako smetany. Takže např. na 125 ml smetany si odvážíme 125 g čokolády. Chvilku počkáme, než čokoláda trochu povolí, a pak ji důkladně se smetanou promícháme. Pokud nemáte metličku, bude vám stačit i obyčejná vidlička. Jen to chce o minutku déle míchat.
Do horkého krému (v našem případě čokoládového) přidáme stejné množství tvarohu (tedy 125 ml smetany + 125 g čokolády = cca 250 g krému –> přidáme 250 g tvarohu). Pořádně promícháme, aby se krém hezky spojil. Naplníme mističky a necháme v lednici ztuhnout. Pak stačí dle chuti a fantazie dozdobit. Nebo sníst jen tak. 😉
Pár poznámek navíc
1. Na kvalitě čokolády závisí celkový požitek. V tomto případě ale nedoporučuji příliš vysoko procentní, protože je pak dezert lehce nakyslý, což ne každému vyhovuje. Museli byste pak zbytečně přidávat cukr nebo jiné sladidlo. Já použila italskou 55% čokoládu, kterou využívám na dorty. A řekla bych, že byla tak akorát. Na druhou stranu nedoporučuju ani lacinou „čokoládu“ na vaření. Když už se s tím dělám doma, tak ať to má i dobré složení. 😉
2. Do receptu lze použít i jen poloviční množství čokolády. Záleží na vás, jak moc intenzivní čokoládovou chuť máte rádi. Nebo zda dáte přednost lehce nadýchanější, ale zase tučnější verzi s menším obsahem čokolády.
3. Termix je vlastně „mix“ horkého krému a tvarohu. Takže si můžete připravit vanilkový krém (ze žloutků, smetany a vanilky), přidat tvaroh a máte vanilkovou variantu. Jednodušší varianta je jen uvařit pudink a ještě za horka smíchat s tvarohem. Pak už ale termix obsahuje škrob, bez kterého by se recept jinak obešel. Ale nakonec, proč ne… U nás doma je však stejně nejoblíbenější čokoládová varianta a ta se připravuje z poctivé čokolády (nikoliv čokoládového pudinku).
Porovnání složení
Náhodný termix z obchodu: Tvaroh 48 %, voda, cukr, smetana 6 %, modifikovaný kukuřičný škrob, kakaový prášek 1,8 %, jedlá želatina, aromata. Může obsahovat stopy sóji.
A náš termix: Tvaroh 50 %, čokoláda 25 %, smetana 25 %.
Lze samozřejmě koupit i (vyrobit) jiné výrobky – lepší i horší.
Tip pro vás:
Takový čokoládový krém můžete směle použít jako náplň do dortu, rolády nebo jiného dezertu. A bude to zase nutričně bohatší (o bílkoviny) než klasická ganache nebo máslový krém.